Informujemy, iż nasz serwis wykorzystuje technologię plików cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.

Szkolenia zamknięte

SZKOLENIE „RODO w praktyce" Powiększ

SZKOLENIE „RODO w praktyce dla DPS-ów"



Ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych - RODO znajdzie zastosowanie po 25.05.2018 r. Już teraz jednak należy podjąć działania zmierzające do przygotowania zarówno domu pomocy społecznej, jak i jego pracowników do nowych wytycznych.

Już teraz warto wziąć udział w szkoleniu i krok po kroku przygotować pracowników DPS-u do RODO!

Szkolenie przekazuje wiedzę, dzięki której zminimalizujesz ryzyko wystąpienia niezgodności z RODO oraz nałożenia wysokich kar finansowych przez inspektorów.

CELE SZKOLENIA

  • dostarczenie uczestnikom praktycznej wiedzy o nowych zasadach przetwarzania danych osobowych, które będą obowiązywać od 25.05.2018 r.

  • przedstawienie porównania obowiązków organizacji i praw osób, których dane są gromadzone, obecnie i po 25.05.2018 r.

  • przedstawienie obszarów największych ryzyk prawnych związanych z wejściem w życie RODO

  • zbudowanie "bazy informacji" o RODO, dzięki której będą mogły zostać podjęte najlepsze możliwe decyzje dotyczące wdrażania RODO w danym domu

  • przekazanie praktycznych wskazówek, które ułatwią profesjonalne i bezpiecznie realizowanie zadań należących do ABI/ADO

  • omówienie najnowszych zmian w prawie oraz roli i kompetencji GIODO

Ponadto udział w szkoleniu zapewni osobom w nim uczestniczącym zrealizowanie obowiązku wynikającego z przepisów UODO, tj. Obowiązku zapoznania z przepisami o ochronie danych osobowych.

ADRESACI SZKOLENIA

Szkolenie adresowane jest do wszystkich osób pracujących w domach pomocy społecznej, środowiskowych i dziennych domach pomocy, chcących poznać wpływ Rozporządzenia na przetwarzanie danych osobowych:

  • dyrektorzy
  • kierownicy
  • ABI
  • opiekunowie
  • fizjoterapeuci
  • pracownicy socjalni
  • wszystkie pozostałe osoby zaangażowane w ochronę danych osobowych

FORMA SZKOLENIA

Szkolenie zamknięte to indywidualne szkolenie skrojone na miarę potrzeb i specyfiki konkretnego typu domu pomocy społecznej, środowiskowych domów pomocy oraz dziennych domów pomocy. Program może być zmodyfikowany według Państwa rzeczywistego zapotrzebowania. Prelegent jest do Państwa wyłącznej dyspozycji, odpowiada na pytania oraz moderuje konstruktywne dyskusje.

Podczas szkolenia proszę się spodziewać:

  • mini wykładu wraz z prezentacją multimedialną

  • części warsztatowej, podczas której pracownicy nauczą się stosowania zmian w praktyce

  • panelu pytań i odpowiedz, podczas którego prelegent będzie odpowiadał na Państwa pytania dotyczące omawianego tematu

CZAS TRWANIA SZKOLENIA

min. 5 godzin zegarowych

MATERIAŁY SZKOLENIOWE

Po szkoleniu wszyscy uczestnicy otrzymują imienne certyfikaty ukończenia szkolenia oraz pakiet merytorycznych materiałów szkoleniowych w formie drukowanej i elektronicznej.

DODATKOWO OFERUJEMY

  • wdrożenie RODO w Twojej placówce
  • przeprowadzenie Audytu zgodności z RODO
  • profesjonalne opracowanie i wdrożenie Polityki Bezpieczeństwa Informacji 

Zapytaj o indywidualną ofertę dostosowania placówki do przepisów RODO 

Powyższa informacja nie stanowi oferty w rozumieniu art. 66 §1 Kodeksu Cywilnego

PROGRAM SZKOLENIA

1. Zasady stosowania RODO
2. Wdrożenie RODO - pierwsze kroki
3. Jakie zbiory danych musi gromadzić DPS, ŚDP lub DDP?
4. Jakie dane mieszkańca i pracownika podlegaj ochronie? I w jaki sposób należy je zabezpieczyć?
5. Szczególne zabezpieczenie danych wrażliwych
6. Kto ma dostęp do zbiorów danych i w jakim zakresie?
7. Komu i na jakiej podstawie można udzielić informacji o mieszkańcu i pracowniku?
8. Ochrona wizerunku mieszkańca: zdjęcia na folderach reklamowych, w social media, strona internetowa itp.
9. Kiedy opiekun/kurator podejmują decyzję o ochronie danych osobowych?
10. W jaki sposób zgodnie z RODO, pracownicy domu powinni przetwarzać informacje o mieszkańcu?
11. Zabezpieczenie obiegu dokumentacji socjalnej i ZTO: dokumenty osobiste, decyzje emerytalne
 i rentowe, ubezpieczenia dobrowolne, stany kont depozytowych, Indywidualne Plany Wsparcia
12. Jakich informacji, komu i na jakich zasadach można udzielać telefonicznie, mailowo, pisemnie?
13. Nowa dokumentacja związana z przetwarzaniem danych:
        a. Rejestr czynności przetwarzania danych
        b. Polityki bezpieczeństwa
14. Inspektor ochrony danych:
        a. Obowiązek wyznaczenia IOD
        b. Wymagania, jakie powinien spełniać IOD
        c. Obowiązki IOD
15. Sankcje:
        a. Kryteria nakładania kar pieniężnych
        b. Odwoływanie się od nałożonych kar pieniężnych

PRELEGENT

Centrum Szkoleń Oficyny MM współpracuje wyłącznie z doświadczonymi prelegentami, którzy od wielu lat zajmują się specyfiką ochrony danych osobowych. Są to Administratorzy Bezpieczeństwa Informacji,Inspektorzy, prawnicy specjalizujący się w ochronie danych osobowych. Ponadto audytorzy z zakresu odo, osoby opracowujące Polityki Bezpieczeństwa i Instrukcje zarządzania systemem informatycznym.

Najlepszym dowodem najwyższej jakości usług Oficyny MM są opinie naszych Klientów.

„Szkolenie zostało przeprowadzone profesjonalnie z wykorzystaniem wielu przykładów praktycznych oraz przy pomocy praktycznej prezentacji. Doświadczenie zawodowe wykładowcy oraz umiejętność dzielenia się nim sprawiło, że uzyskaną wiedzę będziemy mgli wykorzystać w naszych urzędach".

Franciszek Liszka
Urząd Gminy w Roźwienicy

„Możemy potwierdzić,że usługa była wykonana rzetelnie i fachowo. Ponadto osoba prowadząca odpowiedziała na wszystkie zadawane przez pracowników pytania i wyjaśniła wszelkie kwestie bardzo przystępnie i zrozumiale".

Bernard Grucza
Wójt Gminy Sulęczyno

„Szkolenie w pełni spełniło nasze oczekiwania. Prelegent w sposób przejrzysty i ciekawy przedstawił interesujące nas sprawy. Prelegent posiada dużą wiedzę i umiejętności jej przekazania".

Janusz Wysocki
Sekretarz Gminy Zawidz

Serdecznie dziękujemy za przeprowadzenie szkolenia nt.: „Ochrona danych osobowych w placówce oświatowej”. Szkolenie przeprowadzone przez Państwa firmę bardzo podobało się uczestnikom. Było przygotowane i przeprowadzone w profesjonalny sposób. Treści szkolenia zostały przekazane w przystępny i zrozumiały sposób. Prowadzący szkolenie wykazał się dużą wiedzą i zrozumieniem, był komunikatywny, otwarty na uwagi, pytania i propozycje. Posługiwał się celnymi przykładami. Materiały przygotowane na szkolenie spełniły nasze oczekiwania". 

Ewa Galle
Dyrektor SOSW nr 1
 

Przeczytaj więcej TUTAJ

Czujemy się odpowiedzialni za najwyższą jakość oferowanych Państwu szkoleń, dlatego każda oferta jest przygotowywana indywidualnie, a jej zakres obejmuje m.in. liczbę uczestników oraz indywidualne zapotrzebowanie na konkretną tematykę. Dlatego bardzo prosimy o wypełnienie formularza kontaktowego. Nasz doradca skontaktuje się z Państwem niezwłocznie i przygotuje optymalne rozwiązanie.

FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY

Można się z nami skontaktować również telefonicznie pod numerem telefonu: 61 653 64 30 lub 606 710 016 lub 728 313 284.

Powiązane

NEWSLETTER